Bæredygtighed og klimavenlige løsninger er et centralt emne i landbrugssektoren i dag, og det tager vi naturligvis også del i. Det grønne fokus er en del af både vores skole og vores landbrug.
At tage hånd om klimaet er et vigtigt element i fagene, hvad end det er et landbrugsfag som kvæg eller gymnasie-/skolefag som engelsk.
Desuden holder vi os opdaterede på ny teknologi, der kan gavne bæredygtigheden i landbruget, og integrerer og afprøver løsningerne i vores landbrug.
Initiativer
Vi har både i vores landbrug og på skolen som helhed en række initiativer, der fremmer effektivitet og bæredygtigheden.
I vores kvægstald har vi både malke- og foderrobotter. Desuden producerer vi selv vores energi med klimavenlige solceller og senest etablering af vores biogasanlæg.
Vores solceller producerer 170.000 kWh strøm årligt, mens biogasanlægget producerer 350.000 kWh om året af gylle fra køer og grise.
Biogasanlægget bidrager sammen med solcellerne til, at vi er selvforsynende med el og varme.
Biogasanlæg
I 2023 tog vi vores gårdbiogasanlæg i brug. Dette anlæg aftager de 25 m3 gylle, som vores 200 malkekøer + opdræt og 350 søer + smågrise producerer i døgnet. I den 1100 m3 store reaktortank opvarmes gyllen til 37 grader, og de mesofile bakterier omdanner det organiske materiale i gyllen til metan (CH4). Efter en gennemsnitlig opholdstid i reaktortanken på 40 dage, pumpes der dagligt 25 m3 gylle ud i lagertankene. Her afkøles gyllen for dels at stoppe de metanproducerende bakteriers aktivitet, og dels for at udnytte varmen fra den afgassede gylle til at opvarme den rå gylle, som kommer fra staldene.
Metanen samles i toppen af reaktortanken. Herfra ledes den igennem et tørringsanlæg og et kulfilter, hvor svovlen renses fra. Nu kan gassen anvendes i de fire motor- og generatorenheder, som er koblet på anlægget. Hver motorenhed kan producere 15 kWh strøm og 30 kWh varme.
Malkerobotter og Foderrobotsystemer
Vi har 3 Lely A5-malkerobotter installeret i stalden, som er med til at øge mælkeydelsen og dermed reducere omfanget af metangasser per produceret liter mælk.
En høj mælkeydelse kræver kvalitetsfoder. Som noget nyt har vi i 2023 fået etableret et Lely-foderrobotsystem, hvilket også øger effektiviteten og har den fordel, at det er eldrevet og dermed er et grønt alternativ til brug af traktor og fodervogn. Køerne kan derfor æde alt det de vil og for at opnå en høj mælkeydelse tildeles også ekstra kraftfoder i malkerobotten.
Imellem fodring og malkning kan køerne være sociale med hinanden på gangene, hvor roterende børster bliver flittigt brugt, når det klør på de 650 kg tunge kroppe. Størstedelen af døgnets timer bliver dog brugt på hvile og drøvtygning i de halmstrøede sengebåse
Kvægbesætningens klimatilpasning
I kvægstalden gør vi, hvad vi kan for at holde klimabelastningen nede. Det handler om at begrænse spild og sikre en høj ydelse for hver ko, bl.a. ved brug af kvalitetsfoder og tilførsel af ekstra kraftfoder i vores malkerobtter.
Ud over at have fokus på effektivitet eller energivenlighed, har vi været langt fremme i arbejdet med at indfase fodertilsætningsstoffet Bovaer i malkekøernes. Bovaer reducerer kvægs metanproduktion betragteligt.
Vi arbejder også hele tiden på at udnytte vores ressourcer så effektivt som muligt. Derfor bruger vi gyllen fra kvæg og grise til at producere grøn strøm i vores biogasanlæg. Desuden har vi fokus på, at maskinkraften skal være så grøn som muligt. Derfor bruger vi bl.a. foderrobot, der kører på den strøm, vi selv producerer i vores biogasanlæg.
Biodiversitet
Bæredygtigheden handler ikke kun om klimaet. Det handler også at fremme biodiversiteten. Også på dette område har vi på Gråsten Landbrugsskole en række fremmende initiativer.
På vores marker har vi vildtstriber, som gavner biodiversiteten.
Desuden råder vi på vores jord over områderne ”Paradis” og ”Herregårdsdiget”, hvor fokus er på natur og biodiversitet. Vi er også bevidste om, at husdyr kan være med til at pleje naturen.
Vi bruger heste og geder til naturpleje, blandt omkring området ”Paradis”.
Desuden barsler vi med en række projekter, bl.a. etableringen af mini-vådområde, som vi har opnået tilskud til fra den danske stat og EU.
Med mini-vådområdet kan vi rense drænvandet fra cirka 56 ha af vores marker. Dermed skåner vi vandmiljøet for betydelige mængder kvælstof og fosfor
Markbrug og klimaforanstaltninger
Vi gør, hvad vi kan for at reducere klimabelastningen fra vores markbrug. Det gør vi bl.a. ved at arbejde med det CO2-neutrale kredsløb. Kort fortalt kan vi gennem fotosyntesen opfange CO2 med vores planter. Vores husdyren, som spiser planterne, udleder naturligvis CO2, men vi bruger deres møg i vores biogasanlæg, som producerer energi til skolen. Vi arbejder desuden på at forstærke vores teknologiske klimaløsninger yderligere i form arbejdet med bl.a. Carbon Capture Storage (CCS).
Denne illustration viser vores CO2-neutrale kredsløb.
Desuden gør vi brug af præcisionslandbrug. Det betyder, at vi kan reducere brugen af pesticider og kunstgødning og undgå unødvendig traktorkørsel.
Klimadata og overvågning
For at sikre bæredygtighed og effektivt tilpasse os klimaændringer, er præcis og kontinuerlig overvågning af klimadata afgørende.
På Gråsten Landbrugsskole benytter vi avanceret teknologi til at overvåge vigtige klimavariable som temperatur, nedbør og energioutput fra vores solceller og biogasanlæg. Disse data giver os mulighed for at måle effekten af vores initiativer og tilpasse vores strategier, så vi konstant kan forbedre vores klimapåvirkning.
Overvågning af vores klimaforhold er ikke kun vigtig for vores egen drift, men også for at kunne bidrage til den samlede indsats for at fremme bæredygtighed i landbruget.
Uddannelsesaktiviteter og Klimabevidsthed
Alle elever, der bliver faglært landmænd på Gråsten Landbrugsskole, har faget “Bæredygtighed” på 2. hovedfag. I faget er fokus både på klima- og miljømæssig bæredygtighed. Bæredygtighed indgår også som emne i de fleste af vores øvrige fag.
Vi har deltaget i projektet LIFFGO, som er støttet af Region Syddanmark. LIFFGO står for “Landbrugsskolerne i front for den grønne udvikling” og sikrer, at vi styrker bæredygtigheds rolle i undervisningen på tværs af fagene.
Vi har med deltagelsen givet bæredygtighed en mere centrale rolle i indholdet i fagene, så det indgår som emne, ikke kun i landbrugsfagene, men også i fag som matematik og engelsk.
Samarbejde med eksterne partnere
For at sikre den bedste udnyttelse af vores grønne energiløsninger samarbejder vi tæt med eksterne partnere.
Vores biogas- og solcelleanlæg er udviklet i samarbejde med firmaerne Green Farm, AG Electric og Weltic, som bidrager med deres ekspertise inden for bæredygtig teknologi.
Disse partnerskaber sikrer, at vi konstant er på forkant med de nyeste løsninger, og at vores anlæg fungerer effektivt og miljøvenligt. Gennem disse samarbejder kan vi optimere vores energiproduktion og bidrage til en mere klimavenlig fremtid for landbruget.