Gråsten Landbrugsskoles historie strækker sig over et århundrede år og vidner om en lang tradition for uddannelse og udvikling inden for dansk landbrug.
Skolen blev grundlagt i 1924 og har siden været et vigtigt centrum for uddannelse af unge landmænd og landkvinder.
Dyk ned i historien her på siden, se den flotte film, og hør den nymoderne landbrugssang, der opsummerer de sidste 100 år.
Med hænder skaber vi håb
Denne sang er skrevet til Gråsten Landbrugsskoles 100-års jubilæum i 2024. Med tekst af Simon Lægsgaard og melodi af Rasmus Skov Borring afspejler sangen den stolte arv, det hårde arbejde og de mange facetter ved livet som landmand.
Sangen er en hyldest til det danske landbrug, hvor natur, fællesskab og forandring går hånd i hånd. Fra fortidens slid og strid til nutidens håb og drømme giver sangen et levende billede af, hvordan vi med hænderne skaber en bedre fremtid.
Syng med og lad dig inspirere af landbrugets mange nuancer!
1924
Den 2. november 1924 åbnede Gråsten Landbrugsskole dørene for det første hold elever.
Skolens start
I årene efter genforeningen (1920) havde en kreds af sønderjyder på foranledning af Hans Hansen fra Rinkenæs arbejdet ihærdigt på at oprette en skole. Denne skole skulle kunne medvirke til at højne landsdelens landbrug, som på det tidspunkt haltede efter udviklingen i det øvrige Danmark.
Flere steder i landsdelen var i spil, men valget faldt ud til fordel for Gråsten, hvor man kunne overtage stamparcellen af gården Fiskebæk, der tidligere havde været en domænegård.
Skolen hentede fra starten inspiration fra den danske folkehøjskole. Det kom til udtryk i tankerne om, at Gråsten Landbrugsskole ikke alene skulle dygtiggøre eleverne rent fagligt, men også til at leve det daglige liv med de mange forhold, som måtte møde dem. Kærligheden til ”vort folk og vort land” skulle være overskriften, lød det i indvielsestalen.
En skole i grænselandet
Med skolens beliggenhed har grænselandets forhold altid sat sit præg på skolen, men selv om skolen har været søgt af unge fra såvel danske som tyske hjem søgte, har det altid været en meget dansk skole. Der blev talt og sunget på dansk, hvilket dog på ingen måde betød, at det tyske mindretals unge blev udsat for et pres for at forlade deres sindelag.
Landbruget
Fra starten har der været tilknyttet et landbrug til skolen. Løbende er det blevet moderniseret, så det hele tiden har levet op til standarden i dansk landbrug, både hvad angår størrelse og teknologisk udvikling. Som noget særligt har landbruget også fungeret som en del af undervisningen. I løbet af skoleopholdet undervises de yngste elever i staldpraktik, mens de ældste årgange især kan tage udgangspunkt i landbruget, når der f.eks. skal laves projekter og diskuteres indretning af stalde.
Undervisningen
Skolens undervisning har også forandret sig med tiden. I de første mange år var det i form af foredrag for samtlige af skolens elever på en gang. Siden gik man over til at dele eleverne ud på mindre hold, hvor de kunne lave opgaver og øvelser. Nu om dage foregår undervisningen i en vekselvirkning mellem teori i klassen, øvelser (på laboratorium, i værksteder, stalde og mark) og projektarbejde, hvor der arbejdes i grupper om konkrete emner.
Skolelivet
Gråsten Landbrugsskole er andet og mere end landbrug! Om morgenen indledes dagen med morgensang i skolens foredragssal. I løbet af dagen indtages måltiderne i fællesskab i spisesalen. Og i løbet af en skoleuge er der også timer i idræt, som kan være i skolens idrætshal eller i de skønne omgivelser. I 2020 er der foran skolens hovedbygning anlagt en park, hvor der også kan spilles fodbold, basketball og beachvolley.
De første 100 år
Når skolen i 2024 kan fejre sine første 100 år, er det en skole, der løbende har udviklet sig, men som stadig tilstræber grundlæggernes mål om elevernes faglige udvikling og personlige trivsel.