Grundforløb 1 & 2

Grundforløb 1

20 uger - start i august

Undervisningen på Grundforløb 1 tager i høj grad udgangspunkt i skolens gård Fiskbæk, hvor stalde, marker og maskinhal inddrages aktivt i undervisningen.

Undervisningen på Grundforløb 1 (GF1) er delt op i erhvervsfag, valgfag og grundfaget dansk.

Adgangskrav

For at starte på Grundforløb 1, skal du have mindst 02 i fagene dansk og matematik ved afgangsprøven i 9. eller 10 klasse samt have gået op til folkeskolens afgangsprøve. Du kan begynde på GF1 hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, eller hvis det er mindre end et år siden du gik ud af 9. eller 10. klasse.

Erhvervsfag

Fagene består af emnerne:

  • Arbejdspladskultur
  • Praktikpladssøgning
  • Samfund og sundhed
  • Arbejdsplanlægning og samarbejde
  • Faglig dokumentation
  • Faglig kommunikation
  • Innovation
  • Metodelære

Der vil også være undervisning i klassen med emner som f.eks. privatøkonomi, sundhed, faglig kommunikation og praktikpladssøgning.

Erhvervsfagene bedømmes med bestået/ikke bestået.

Undervisning i Erhvervsfagene tager på Gråsten Landbrugsskole udgangspunkt i en række vidt forskellige og spændende temaer i stalde og værksteder.

Af temaer og projekter kan nævnes:

  • Gok på GL – bygning af kyllingehuse, pasning af kyllinger, slagtning
  • Fortid – Fremtid – produktion af fødevarer i fortid, nutid og fremtid
  • Den grønne tråd – anvendelse af de producerede varer i landbruget
  • Styr på dyr – fokus på adfærd og dyrevelfærd
  • Grønt kort – grundlæggende viden om traktor og maskiner, herunder sikkerhed og arbejdsmiljø

Valgfag

Her kan der vælges mellem f.eks. værksted, køkken, traktorkørsel (såvel for øvede og for dem uden erfaring), arbejde i staldene og arbejde udendørs (med skolens pedeller). Du kan også vælge at lære om ostefremstilling.

Dansk

Elever, der er gået ud af 9. klasse, skal på grundforløbet gennemføre grundfaget Dansk på niveau E. Er man gået ud af 10. klasse, skal man gennemføre Dansk på niveau C. I begge tilfælde bedømmes Dansk med en standpunktskarakter, men der er også eksamen i faget.

Grundforløb 2

20 uger - start i enten august eller januar

Fagene på Grundforløb 2 (GF2) er delt op i erhvervsrettede fag og valgfag og grundfag.

Adgangskrav

For at starte på Grundforløb 2 skal du efter 9. eller 10. klasse have gennemført Grundforløb 1.

Du kan også starte, hvis du allerede har en uddannelsesaftale med en landmand. Du skal have et gennemsnit på 02 i fagene dansk og matematik ved afgangsprøven i 9. eller 10. klasse.

Hvis det er mere end ét år siden du gik ud af folkeskolen, skal du begynde direkte på Grundforløb 2.

Erhvervsrettede fag

I de erhvervsrettede fag bliver der undervist i en række landbrugsfaglige områder, herunder bl.a. arbejdsmiljø, naturpleje, kvæg, svin, planteavl og maskiner. 

Undervisningen vil være en kombination af klasseundervisning, case-arbejde samt praktiske øvelser. 

Den praktiske del af undervisningen foregår i kvæg- og svinestaldene på skolens landbrug Fiskbæk. På jorden, der hører til Fiskbæk, laves praktiske markøvelser. Der vil også være praktikundervisning i skolens maskinhal og svejseværksted. 

Ud over den praktiske og teoretiske undervisning, kommer du på faglige ekskursioner til andre landbrug og til virksomheder med tilknytning til landbruget.

Undervejs i de erhvervsrettede fag skal du bestå en række certifikater, f.eks. kørekort (til minimum traktor), førstehjælpsbevis, brandbekæmpelsesbevis, §17-bevis samt medicinhåndteringsbevis.

Valgfag

Valgfag består af en række forskellige bonus- og støttefag. Her er der mulighed for at dygtiggøre sig inden for nye temaer og kendte emner i enten grundfag eller erhvervsrettede fag.

Grundforløb 2 afsluttes med en grundforløbsprøve, hvor der udarbejdes en skriftlig opgave, som danner udgangspunkt for en mundtlig eksamen. Denne eksamen skal bestås med karakteren 02.

Grundfag

Du undervises i biologi og naturfag på F-niveau. Undervisningen er bygget op om landbrugsfaglige emner og der indgår praktiske øvelser såvel som teoretisk undervisning. 

Grundfagene afsluttes med en standpunktskarakter i hvert af fagene. Efter lodtrækning skal du til mundtlig eksamen i ét af grundfagene. Eksamen og standpunkt skal hver for sig være bestået med karakteren 02.

Har du spørgsmål?

Kontakt os...

Anette Dalgas Ehlert
Studiesekretær og vejleder
ade@gl.dk
7365 3604

Kirsten Broch Nielsen
Vejleder & Uddannelsesleder
kbn@gl.dk
6162 7724

Christine Fly Christensen
Vejleder
cfc@gl.dk
7365 3605