I forlængelse af pressemeddelelsen fra Danske Landbrugsskoler mandag d. 12. maj, kommer der her et ekstra indslag om det kommende projekt.
Grøn = godt landmandsskab
Fremtidens landmænd skal mestre både teknologi og natur – og nu går Gråsten Landbrugsskole, sammen med landets andre landbrugsskoler, forrest, i et spændende projekt, der skal sikre grønne kompetencer til næste generation af faglærte i landbruget.
“Det er vildt fedt, at Novo Nordisk fonden har set, at landbrugsuddannelserne har en særlig mulighed i at være drivere i den grønne omstilling” udtrykker forstander, Bjarne Ebbesen.
Med et samlet budget på næsten 87 millioner kroner – heraf over 77 millioner fra Novo Nordisk Fonden – er projektet ”Landbrugsuddannelsen som grobund for grønne forandringsagenter” blandt de største investeringer i udvikling af landbrugsuddannelserne til dato.
Ud fra budgettet har Gråsten Landbrugsskole fået tildelt 1,3 mio. kr. til indkøb af udstyr, som skal bruges i forbindelse med etableringen af et skovlandbrug på ca. 10 ha. Her skal vi dyrke diverse frugttræer, grøntsager og landbrugets afgrøder, som et led i udviklingen af fremtidens landbrugsuddannelse.
“Jeg glæder mig helt vildt til det! Jeg er så begejstret for, at få den mulighed” – Bjarne Ebbesen
Læring med blik for natur og klima
På Gråsten Landbrugsskole skal eleverne fremover også forstå og arbejde med komplekse sammenhænge, som klimaeffekter, biodiversitet og bæredygtige dyrkningsmetoder.
Og med ordet “grøn”, som fundament for projektet, udtrykker Bjarne ligeledes “Det grønne dækker over godt landmandskab. Forstået på den måde, at vi dækker over den natur, som vi er forvalter af, og at vi gerne skulle aflevere en jord, der er bedre end den vi overtog. En moralsk og etisk udfordring, som vi også bør tage på os, når vi skal blive ved med at producere fødevarer til landets befolkning” – Bjarne Ebbesen
I forlængelse heraf, sætter projektet også fokus på praksisnær læring med moderne teknologier og brug af grønne data, hvor eleven får konkretiseret metoderne og opbygger en tillid til disse. Derudover bliver undervisere og praktikværter løftet fagligt, så hele undervisningsmiljøet omkring eleverne bliver styrket.
For os på Gråsten Landbrugsskole handler deltagelsen også om at give eleverne en stærkere stemme og rolle i den grønne omstilling, som allerede er i gang i landbruget.
“Det er et ambitiøst projekt, men det er også med en ambition om, at vi i 2030 har nogle elever på det tidspunkt, som er endnu dygtigere og følger med den vigtige udvikling. Projektet skal skabe en bevidsthed om, hvordan vi bærer og kan bære vores ansvar” – Bjarne Ebbesen
Et stort samarbejde
Gråsten Landbrugsskole indgår i et bredt netværk af samarbejdspartnere
Projektpartnere:
Danske Landbrugsskoler, Asmildkloster Landbrugsskole, Bygholm Landbrugsskole, Dalum Landbrugsskole, Grindsted Landbrugsskole, Gråsten Landbrugsskole, HANSENBERG, Herningsholm Landbrugsskole, Jordbrugets UddannelsesCenter Århus, Kalø Økologiske Landbrugsskole, Kjærgård Landbrugsskole, Kold College, Landbrugsskolen Sjælland/Roskilde tekniske skole, Morsø Landbrugsskole, Nordjyllands Landbrugsskole, Slagelse Landbrugsskole ZBC, TechCollege, Fagligt Fælles Forbund (3F), Gartneri-, Land-, og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) og Landbrug & Fødevarer.
Samarbejdspartnere:
Jordbrugets Uddannelser, Videncentret for Jord- og Landbrug, Klimaerhvervsskolen for landbrug, Pioner Center Land-CRAFT, AU og Center for Makroøkologi, KU. Herudover inddrages oplæringsansvarlige samt relevante vidensmiljøer og spydspidsvirksomheder indenfor landbrug, pædagogik og teknologi.
Projektet skydes i gang i august 2025 og løber frem til 2030.
Læs mere her: