Vi har en god nyhed!
Gråsten Landbrugsskole skal være med til at Et nyt femårigt projekt skal klæde landbrugselever bedre på til at arbejde med klima, miljø og bæredygtighed i fremtidens landbrug.



Læs følgende om projektet, fra Danske Landbrugsskolers pressemeddelse herunder:
Pressemeddelse
De kommende generationer af landmænd skal kunne bidrage til en fødevare- og landbrugsproduktion, der imødekommer nationale og internationale mål om at reducere miljø- og klimabelastning og styrke biodiversiteten, herunder de mål, der indgår i den grønne trepart.
Derfor er alle centrale aktører bag landbrugsuddannelsen gået sammen i et innovativt partnerskab med relevante vidensmiljøer om et nyt udviklingsprojekt, som skal give elever og lærlinge de nødvendige faglige og personlige grønne kompetencer til at indgå proaktivt i den grønne omstilling.
Målet med projektet ”Landbrugsuddannelsen som grobund for grønne forandringsagenter” er støttet af Novo Nordisk Fonden og skal styrke indholdet og læringsmiljøerne i uddannelsen, så morgendagens landmænd kan fungere som moderne arealforvaltere og indgå proaktivt i den grønne omstilling af landbruget.
Der er tale om et fem årigt projekt fra august 2025 til 2030. Det samlede budget er 86.860.181 kr., hvoraf Novo Nordisk Fonden støtter med 77.255.207 kr.
”Jeg er utrolig stolt over, at vi har samlet alle centrale aktører. Vi håber, at vi med projektet vil få de kommende generationer af unge landmænd til at realisere det kæmpe potentiale, der er i den grønne omstilling,” siger Lars Møgelbjerg Andersen, formand for Danske Landbrugsskoler.
Samarbejde med vidensmiljøer
I samarbejde med bl.a. Videncentret for Jord- og Landbrug og Land-CRAFT-centret ved Aarhus Universitet vil uddannelsesinstitutionerne styrke den grønne undervisning og oplæring gennem udvikling af undervisningsressourcer og kompetenceløft af undervisere og oplæringsansvarlige.
Man vil bl.a. styrke brugen af grønne data gennem udvikling af simuleringsværktøjer, der skærper eleveres forståelse af biologiske processer og effekterne af forskellige klima- og miljøtiltag, samt gør dem i stand til at anvende data strategisk i den grønne omstilling.
Projektet skal bidrage til, at alle landbrugselever og -lærlinge får erfaring med grønne produktionsformer og teknologier ved at integrere praktisk undervisning om grønne dyrkningsmetoder og teknologier i undervisningen på alle landbrugsuddannelsens trin.
Motiverende for eleverne
Novo Nordisk Fonden, der er optaget af at bidrage til stærke erhvervsuddannelser samt den grønne omstilling, er begejstret for at kunne støtte et ambitiøst uddannelsesprojekt som dette.
”Projektet udmærker sig ved, at det inddrager så mange relevante parter og styrker samarbejdet om landbrugsuddannelsen på nationalt plan. Vi har store forventninger om, at det vil skærpe de grønne kompetencer hos både eleverne, underviserne og de oplæringsansvarlige, og gøre eleverne mere motiverede for at arbejde med nye produktionsmetoder og teknologier i landbruget,” siger Berith Bjørnholm, Senior Vice President for Education & Outreach.
Projektpartnere
Danske Landbrugsskoler, Asmildkloster Landbrugsskole, Bygholm Landbrugsskole, Dalum Landbrugsskole, Grindsted Landbrugsskole, Gråsten Landbrugsskole, HANSENBERG, Herningsholm Landbrugsskole, Jordbrugets UddannelsesCenter Århus, Kalø Økologiske Landbrugsskole, Kjærgård Landbrugsskole, Kold College, Landbrugsskolen Sjælland/Roskilde tekniske skole, Morsø Landbrugsskole, Nordjyllands Landbrugsskole, Slagelse Landbrugsskole ZBC, TechCollege, Fagligt Fælles Forbund (3F), Gartneri-, Land-, og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) og Landbrug & Fødevarer.
Samarbejdspartnere
Jordbrugets Uddannelser, Videncentret for Jord- og Landbrug, Klimaerhvervsskolen for landbrug, Pioner Center Land-CRAFT, AU og Center for Makroøkologi, KU. Herudover inddrages oplæringsansvarlige samt relevante vidensmiljøer og spydspidsvirksomheder indenfor landbrug, pædagogik og teknologi.