Takket være Villum Fonden, har Gråsten landbrugsskole sammen med 12 andre skoler, der udbyder landbrugsuddannelsen, fået midler til et treårigt aktionslæringsprojekt. I projektet skal undervisere fra landbrugsuddannelsen udvikle og afprøve grønne læringsforløb og -aktiviteter på baggrund af viden og eksempler fra og i samarbejde med grønne vidensmiljøer og spydspidsvirksomheder.
Der gennemføres 5 aktionslæringsforløb for undervisere, med fokus på:
- Fremtidens grønne produktionsformer med fokus på samdyrkning og jordsundhed
- Arealanvendelse, biodiversitet og naturpleje
- Fremtidens grønne produkter, fx biogene byggematerialer
- Nicheprodukter med fokus på oplevelsesøkonomi i landbruget
- Fremtidens husdyrproduktion
I alle forløb er der fokus på, hvordan eleverne får indsigt i og så vidt mulig erfaring med data og teknologier, der understøtter den grønne omstilling i landbruget. Der er også fokus på pædagogiske redskaber og greb, som understøtter elevernes grønne mindset, helhedstænkning, fremtidskompetence, livslange læring samt dialog og kommunikationskompetence.
Fremtidens Grønne Landbruger skal bidrage til, at undervisere i landbrugsuddannelsen får et grønt kompetenceløft og udvikler, afprøver og implementerer grønne undervisningsforløb og læringsaktiviteter, som aktivt understøtter at eleverne udvikler både deres kompetencer og lyst til at indgå i og bidrage til den grønne omstilling af landbruget.
Projektet gennemføres i samarbejde mellem Agroskolen (Herningsholm Erhvervsskole), Asmildkloster Landbrugsskole, Bygholm Landbrugsskole, Dalum Landbrugsskole, Grindsted Landbrugsskole, Gråsten Landbrugsskole, Jernbjerggaard (ZBC), Jordbrugets Uddannelsescenter, Kalø Økologiske Landbrugsskole (VidenDjurs), Kjærgård Landbrugsskole, Morsø Landbrugsskole (EUC Nordvest), Nordjyllands Landbrugsskole, Sjællands Landbrugsskole (Roskilde Tekniske Skole) og Danske Landbrugsskoler.
Læs mere om projektet herunder: