Efter 25 år genindføres fodersukkerroen i køernes foderplan på Gråsten Landbrugsskole

Vi har netop fået leveret 400 ton raspede fodersukkerroer, som skal indgå i et nyt tiltag i fodringen af vores køer. Roerne bliver ensileret sammen med majsen, og i de kommende måneder skal vi undersøge, hvordan fodersukkerroen bl.a. fungerer i vores vektorsystem. Det ser vi frem til at følge.

Eleverne så interesseret til

Foran roestakken stod en stor del af skolens elever og så nysgerrigt til, da roerne blev leveret i en lastbil, i et stort læs og efterfølgende kørt i stak. For en del elever var det deres første møde med en roe, hvorfor de knuste fodersukkerroer også blev undersøgt i forbindelse med dagens undervisning. Samtidig skulle en gruppe elever smage de søde fodersukkerroer, hvilket, for de fleste, var en overraskende og god smagsoplevelse.

På Gråsten Landbrugsskole handler sådan et projekt: at teste en ny afgrøde, også om, at skabe et læringsmiljø, hvor eleverne kan opleve, hvordan nye tiltag implementeres og evalueres i en reel driftssituation. På den måde bliver projektet både en del af hverdagen og en del af undervisningen.

En bæredygtig afgrøde med stort potentiale

Fodersukkerroer har i mange år været kendt, som en robust og udbytterig afgrøde. Ifølge undersøgelser fra Aarhus Universitet har fodersukkerroer mulighed for at levere et meget højt foderværdi-udbytte og udnytte en lang vækstsæson, hvilket gør dem mindre følsomme over for vejrmæssige udsving. Samtidig er roerne gode til at optage store mængder næringsstoffer fra jorden og dermed bidrage til at reducere overskudsnæringsstoffer (AU DCA, 2024).

Fakta om sukkerroer som foder

AU’s forskning viser også, at fodersukkerroer kan nå helt op over 18.000 foderenheder pr. hektar, hvilket er markant mere end f.eks. majsens typiske udbytte på omkring 12.000 foderenheder pr. hektar (AU DCA, 2024). Roerne indeholder samtidig store mængder letfordøjelige kulhydrater og kan således tilføre ekstra energi til foderrationen, når de anvendes balanceret (AU DCA, 2024). Dette gør bl.a. roerne til en mulig, attraktiv afgrøde i malkekvægsproduktion.

Find artiklen om roens potentiale fra Aarhus Universitet, DCA her:

Bjerre, Mette (2024). “Roens dag nærmer sig: Hør mere om den gamle afgrødes potentiale som fremtidens kvægfoder”, Aarhus universitet.

Du kan også læse mere om vores kvægproduktion her